Hvad er Orientering?

Orienteringsløb er motion for både hjerne og hjerte.
Der bruges kort og kompas til at finde vej gennem ukendt terræn. Undervejs skal man besøge et antal kontrolpunkter, som er placeret ved forskellige terrængenstande.
Disse kontrolpunkter er markeret med en hvid/orange skærm og på kortet med en rød/lilla cirkel.

Opgaven går ud på at fortolke kortet rigtigt og vælge den hurtigste rute mellem posterne. Posterne skal passeres i en bestemt rækkefølge, og ved hjælp af en medbragt kontrolbrik, markerer man ved hver post at man rent faktisk har været forbi.

Hvem kan løbe?

Orientering er en idrætsgren med tilbud til alle aldersgrupper.

Deltagerne er inddelt i klasser efter deres alder og køn. Der er således klasser for børn fra førskolealderen til deltagere over 80 år.
Du vil således altid kunne deltage i en konkurrence med andre på samme tekniske og fysiske niveau som dig selv. Stævneplads og løbsområdet er fælles for alle, hvilket gør orientering til en oplagt familiesport.

Se mere på Dansk Orienteringsforbunds hjemmeside

Orienteringskortet

Orienteringskortet afbilleder med klare og logiske symboler, et terrænområde set ovenfra.

Der foretages en nøje rekognoscering og opmåling af detaljerne i terrænet.

De fleste orienteringskort er afbilledet i målestoksforhold 1:7500 eller 1:10.000,

hvilket betyder,  at 1 cm på kortet svarer til henholdsvis 75m og 100m i terrænet.

Her ses et udsnit af Tornby Klitplantage.

Hvis du undrer dig over hvad de forskellige farver og signaturer betyder, så se billedet under kortet

Postbeskrivelser

Er du forvirret over postbeskrivelser?

Har du aldrig lært at læse postbeskrivelserne?

Så har du muligheden for at hente(pdf fil) og læse mere her

Kompasset

You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.

O-løb og stævner

Konkurrenceløb (Åbne løb)

Fra sidst i marts til hen i oktober er der rundt om i landet orienteringsløb næsten hver lørdag eller søndag. Der findes baner svarende til enhver løbers forudsætninger. Der skelnes mellem følgende sværhedsgrader: BEGYNDER - LET - MELLEMSVÆR - SVÆR. Ud over sværhedsgraden er løberne inddelt i forskellige aldersklasser. Du vil således altid konkurrere med løbere, der befinder sig på samme niveau som dig selv.

Stævnerne

Orienteringsløb afvikles ved stævner, der er inddelt på følgende måde:

A-løb: stævne for internationale løb og danmarksmesterskaber.

B-løb: stævne for alle. Et B-løb indeholder samtlige løbsklasser og er således

orienteringssportens “norm”.

C-løb: stævne for alle, men antallet af baner er reduceret i forhold til B-løb.

D-løb: stævne med særlige regler.

Divisionsturnering

Turnering for klubhold, arrangeret af Dansk Orienterings-Forbund, som et officielt danmarksmesterskab for klubhold. Klubberne er inddelt i divisioner, og klubholdet består af klubbens løbere. Et særligt pointsystem sikrer, at løbere på alle niveauer tæller med i konkurrencen.

Udstyr

Man kan begynde med sko og tøj, som kan tåle at komme i skoven, samt et kompas og elektronisk tidtagningsbrik (som i første omgang kan lånes af klubben).

Ellers kan løbetøj og klubdragt købes hos materielforvalteren.

Kompas,  kompas

løbesko o-sko

og elektronisk tidtagningsbrik emit

kan kun købes i specialforretninger, som normalt har udsalg ved åbne løb (konkurrenceløb)

Bane 4  4-5 km mellemsvær  Bane 5  2,5-3,5 km let
Målestoksforholdene på er normalt 1:7500. På mellemlang svær og lang svær kan forholdet være 1:10000. .

Kortet er gratis for klubbens medlemmer ved klubbens egne løb. Det koster 20 kr., for ikke-medlemmer at deltage i klubbens løb og ligeledes 20 kr. for at deltage i andre klubber løb.

Starttid er normalt 1800 på torsdage, 1300 på lørdage og 0930 på søndage, starttider bliver oplyst ved indbydelsen på hjemmesiden.

Nyt

Findvej i Hjørring 2024

Flyer 270424 1

Nyhedsbrev uge 17

OK Vendelboerne har løbet denne weekend, og det langt, og med rigtigt gode resultater, med både DM og lokale Nordjyske mestre.
Mathias Reiche Sørensen vandt DM Ultralang i sin klasse H14, hvor han løb de 9,1 km i Gribskov Mårum på Nordsjælland på 66 min, og dermed vandt han med ikke mindre end 11 min ned til nummer 2. Yderligere 3 Vendelboer var til start på Nordsjælland med lidt mere sekundære, men dog et par stykker tæt på medaljerne.
Til NJM lang i Bøgsted Rende i Thy løb to af klubbens løbere med sejren, da Karin Wæhrens vandt D70 og Kjell Walter Sørensen gjorde hende kunsten efter i H70. Bent Skjoldborg var også hurtigst i FRI 4
I aften udløber tilmeldingen til Divisionsmatch 28/4 ved Skanderborg, hvor vi skal have så mange med til vores 2. divisions comeback. Der som sædvnalig baner til alle, så man skal ikke holde sig tilbage, og man kan lige nå det.
Forrige tirsdag startede vi et nyt fuldt familieprogram op, med begynder,- INTRO- og minitræning for de mindste. Der var tre nye mini-løbere (og der kommer yderligere par yngre søskende) og en enkelt begynderforælder, som imponerende nok havde trodset den silende regn og kom til træningen i Tornby. Der plads til flere, så kender i nogen, der vil med, så er de som altid velkomne, men herfra vil der være træning med lege og skovtilvænning til de yngste og begynderintroduktion for de lidt ældre (herunder også forældre)😀